fbpx

Ingemaakte bietjes

Lees eerst het hele recept voor ingemaakte bietjes. Je hebt drie pannen nodig en eventueel extra gekookt water.

Ingrediënten

Bereiding

Zet een pan met ruim water op het vuur en breng aan de kook. Deze pan gebruik je om potten te steriliseren. Zodra het water kookt, dompel je een aantal potten in het water en laat ongeveer tien minuten op zacht vuur staan. Het is altijd wat uitzoeken welke maat potten je gebruikt en hoeveel je er nodig hebt. Ga uit van vier potten van een kwart liter. Zet de potten omgekeerd op een schone doek op een schoon aanrecht. Het is heel belangrijk hygiënisch te werk te gaan.

Maak de bietjes schoon en snijd ze in vieren of in achten. Kook ze beetgaar. Zet een nieuwe pan met dikke bodem op het vuur en rooster de mosterdzaadjes eerst tot ze beginnen te springen. Doe dan de overige kruiden erbij, de suiker, de wijn en de azijn. Breng langzaam aan de kook.

Tromp & Rueb Natuurazijn op Eikenhout gerijpt heeft een zuurtegraad van 4%, voor dit recept is ook inmaakazijn goed te gemaken. Inmaakazijn heeft vaak een iets hogere zuurtegraad voor een nog betere conservering.

Vul de schone weckpotten met de stukken biet en vul aan met het kruidenmengsel. Als je te weinig vocht hebt kun je aanvullen met gekookt water, maar houd de verhouding in de gaten. Zorg dat je de rand van de potten schoon houdt of schoonveegt.

Na drie weken zijn de ingemaakte bietjes klaar om te kunnen eten, lekker met gerookte zalm, dunne plakjes katenspek, of gewoon zo op een stokje.

Maak je rode handen schoon met citroensap, even intrekken en naspoelen.

Eet smakelijk!