fbpx

Wecken en inmaken

Groente en fruit langere tijd bewaren
Heb je een tuin of volkstuin waarin je groenten en fruit verbouwt, dan heb je bij oogst vaak teveel voor directe, eigen consumptie. Veel weggeven is een oplossing, maar je kunt de oogst ook conserveren/wecken. Langer bewaren dus. Dan profiteer je nog het hele jaar van de groenten en het fruit van het seizoen.

Conserveren van groenten en fruit
Er zijn veel manieren om groenten en fruit langer te bewaren. Bekend is inmaken met natuurazijn, bijvoorbeeld van augurken en uitjes. Daarnaast was wecken lange tijd populair. Maar toen de diepvriezer zijn intrede deed, liep de belangstelling terug. Wecken is echter nooit helemaal weggeweest en de laatste tijd weer helemaal ‘in’.

Wecken en inmaken
Bij het wecken kook je de groente en doe je deze samen met het kookvocht in steriele weckflessen met een rubberen ring en een metalen klem. Daarna kook je de flessen nog eens. Na het afkoelen haal je de beugel van de weckfles. De groente zit in de vacuüm weckfles en is daarmee voor langere tijd houdbaar. In de fles is ‘onderdruk’ ontstaan. Door aan de rubberen ring te trekken, komt er lucht bij en kan de fles open.

Wecken kan ook met azijn. Je hoeft het voedsel dan maar één keer te koken.

Inmaken is ook een verduurzamingsproces van levensmiddelen, maar zonder ze eerst te koken. Gaat het om augurken, dan zegt men ook wel inleggen. Ook hier zorgt de azijn ervoor dat het voedsel voor langere tijd houdbaar is. Inmaken of inleggen kan bijvoorbeeld met augurken, haring, komkommers en bietjes. Voeg suiker, kruiden en specerijen naar smaak toe. Klik hier voor recepten.

Inmaakazijn

Azijn heeft twee belangrijke eigenschappen die van pas komen bij het bewaren van voedsel. Allereerst gaat azijn bederf tegen. Daarnaast voegt het een bijzondere smaak toe. Azijn maakt het dus mogelijk om groenten en fruit voor langere tijd te bewaren en het een bijzondere smaak mee te geven.

Wecken met inmaakazijn
Door azijn te gebruiken bij het wecken hoeft er geen tweede kook plaats te vinden. Wecken gebeurt dan in combinatie met suiker en azijn. Twee tegenstrijdige smaken, maar een goede combinatie om uw oogst langdurig te bewaren.

De natuurazijn van Tromp & Rueb kan gebruikt worden om in te maken en heeft een zuurtegraad van 5%. Hiermee is het geschikt bij toepassingen om voedsel langer te bewaren. Door gebruik van kruiden en specerijen kun je de smaak naar eigen voorkeur aanpassen.

Naast de natuurazijn zijn ook de andere azijnen van Tromp & Rueb geschikt voor het inmaken van voedingsmiddelen. Met de Kruidenazijn van Tromp & Rueb heb je een azijn die al verrijkt is met acht kruiden, waaronder dille en rozemarijn.

Er zijn heel wat recepten om uw seizoensgroenten en fruit in combinatie met natuurazijn voor langere tijd te bewaren. Tomaten, paprika’s, uien, pepers, rode of witte kool en citroenen maar ook allerlei fruitsoorten zoals aardbeien, bramen, perziken, pruimen en peren voor zowel desserts als jam. Klik hier voor weckrecepten.

Etiketteren
Bij het conserveren van voedsel hoort een goede etikettering. Schrijf op het etiket wat in de pot zit en wanneer het is geconserveerd. Bewaar de potten op een droge, koele en donkere plek, bijvoorbeeld in een kelder. Bewaar het ingemaakte voedsel bij voorkeur niet langer dan een jaar. De kleur verandert en ook de smaak neemt af. En bovendien, dan komt er weer een nieuwe oogst.