fbpx

Warmgerookte zalm met een friszure mosterdvinaigrette

Een uitgebreider recept voor een heerlijk diner. Het warmroken van de zalm is geen moeilijk klusje en een echte traktatie. Warmgerookte zalm met een friszure mosterdvinaigrette, aardappelgratin en salade is het een feestje op je bord. Psst: als je geen tijd hebt, kun je natuurlijk ook warmgerookte zalm kopen in de winkel.

Ingrediënten 

Voor de vinaigrette

Voor de warmgerookte zalm

Voor de aardappelgratin

Voor de salade

Nodig

Bereiding

 Voor de warmgerookte zalm

Meng het zeezout met de basterdsuiker en azijn. Wrijf de zalmfilets met ding mengsel in en leg ze, afgedekt, 40 minuten in de koelkast. Spoel de vis daarna af onder koud stromend water en ze goed droog. Leg op de bodem van de rookoven aluminiumfolie en strooi daarop de houtmot. Zet daarop de lekschaal met daarop ook een vel aluminiumfolie. Zet daarop het rooster, ingevet met wat olie. Leg de zalm op het rooster met de huid naar beneden en sluit goed af. Zet de rookoven op een gaspit op middelhoog vuur. Laat dit een half uur tot drie kwartier staan als de zalmmoten dik zijn. Open de oven pas aan het einde van deze tijd, niet eerder!

Voor de aardappelgratin

Zet de oven aan op 190 graden. Halveer de tenen knoflook. Wrijf de ovenschaal in met de snijvlakken van de knoflook. Vet de schaal daarna in met ongeveer 5 gram boter. Roer de slagroom en melk door elkaar en breng op smaak met zwarte peper. Schep hierin de aardappelschijfjes, zodat ieder schijfje goed is bedekt. Schep de aardappelen in een ovenschaal en zorg ervoor dat de schijfjes plat liggen. Schenk de rest van het roommengsel over de schaal. Bestrooi de ovenschaal met de kaas en verdeel de rest van de boter in klontjes erover. Bak de aardappelgratin in de oven op 190 graden voor ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar.

Voor de vinaigrette en salade

Meng in een bakje de suiker, citroensap, milde en grove mosterd, azijn, olijfolie en dille goed door elkaar met een garde. Mix in een kom de waterkers en plakjes biet en breng op smaak met 3 el van de vinaigrette. Serveer de salade met eetbare bloemen samen met de aardappelgratin en warmgerookte zalm met mosterdvinaigrette.

Eet smakelijk!

Tip: Vervang de Tromp&Rueb witte wijnazijn door Tromp & Rueb Natuurazijn. Het houtgerijpte van de natuurazijn kun je perfect ophalen in smaak door dit gerecht met een houtgerijpte chardonnay te serveren.