fbpx

Tafelzuur van gemengd fruit

Zo maak je het tafelzuur van gemengd fruit.

Ingrediënten

Bereiding

Breng de Tromp & Rueb Natuurazijn op eikenhout gerijpt met het mosterdzaad in een pan aan de kook en laat vijf minuten koken. Haal de pan van het vuur en laat een uur staan. Zeef daarna het mengsel en gooi het zaad weg.

Was het fruit en dep het droog. Ontpit en halveer (of snijd in schijfjes) het fruit. Van meloen kunnen bolletjes gestoken worden.

Voeg suiker toe aan de zelfgemaakte mosterdazijn en verwarm al roerend of laag vuur tot de suiker is opgelost. Draai het vuur laag en laat zachtjes inkoken tot een stroperig mengsel. Voeg het fruit toe en pocheer 5 tot 10 minuten op laag vuur. Sommige fruitsoorten zijn sneller klaar dan andere. Houd hier rekening mee door later toe te voegen.

Leg het fruit in hete, gesteriliseerde potten en schep de hete mosterdsiroop erover. Sluit af en verzegel. Laat minimaal een maand staan. Houdbaar tot zes maanden. Zo heb je altijd tafelzuur van gemengd fruit op voorraad staan.

Algemeen

Dit is een traditioneel maar zeer populair Italiaans recept van fruit uit de late zomer of herfst. Bewaar tot de kerst en serveer met Italiaanse worst. Dit recept is goed te maken met bijvoorbeeld pruimen, nectarines, perziken, abrikozen, meloenen, vijgen of kersen. Natuurlijk zijn er veel meer fruitsoorten om mee te variëren.

Oorspronkelijk was er veel natuurazijn te koop onder de noemer Inmaakazijn. Dit is natuurazijn met een iets hogere zuurtegraad. De zuurtegraad van Tromp & Rueb Natuurazijn op Eikenhoutgerijpt is 5%. Goed gesterilliseerde weckpotten is de sleutel in dit recept. De toevoeging van natuurazijn zorgt voor een conserverende werking op al het fruit.

Eet smakelijk!