Prei-wortelstamppot
Heb jij ook onze prei-wortelstamppot op de Winterfair geproefd en wil je deze nu zelf thuis ook maken?
De volgende ingrediënten heb je hiervoor nodig:
- 1,5 kg aardappelen (kruimig en geschild)
- 3L water
- 300 gram prei (gesneden)
- 100 gram wortelen (geraspt)
- knoflook teentjes (20 gram)
- boter (2* 70 gram)
- tijm met optioneel slagerstouwtje
- Tromp & Rueb Kruidenazijn
- snufje zout
Schil de aardappelen en snijd deze in stukjes. Breng een pan met water aan de kook (ongeveer 3 liter) en voeg hier 5 gram zout per liter water aan toe. Voeg ook de knoflookteentjes toe. Kook hierin de aardappelen gaar (20 – 30 minuten).
Snijd de prei in ringen (of gebruik voorgesneden prei). Schrap en rasp de wortel (of gebruik voorgesneden wortel). Doe de boter in de pan (zo’n 70 gram) en stoof de prei en wortel zo’n 10 – 15 minuten in de pan totdat de groente zacht en ‘glazig’ wordt. Voeg ook de takjes tijm toe, deze kun je eenvoudig samenbinden met een slagerstouwtje, zodat je deze er op een later moment eenvoudig uit kunt halen.
Giet de aardappelen af en zet de pan nog even 30 seconden op de laagste stand op de kookplaat. Op deze manier worden de aardappelen ‘bloemig’ en verwijder je zoveel mogelijk vocht uit de aardappel. Vervolgens stamp je de aardappelen in de pan fijn, samen met een klontje boter (zo’n 70 gram). Voeg de gestoofde prei en wortelen (verwijder de takjes tijm) toe aan de gestampte aardappelen en meng dit goed door elkaar. Voeg een snufje zout toe (half theelepeltje) en de Tromp & Rueb Kruidenazijn (40 gram). Meng het geheel goed door elkaar.
De prei-wortelstamppot is klaar en kun je bijvoorbeeld serveren met rookworst of een gebakken zeebaarsfilet.
Eet smakelijk!