fbpx

Grove oerketchup

 

De belangrijkste smaakmakers van tomatenketchup zijn de tomaten. Zijn je tomaten lekker sappig en smaakvol dan kun je een heerlijke tomatenketchup maken.  Tomatenketchup bevat van nature weinig ingrediënten; tomaten, azijn, suiker (in dit recept honing), zout en specerijen.  Dus geen conserveermiddel. Het conserveren gebeurt onder andere door de T&R appelazijn en honing.  Zo kun je dus zelf een lekkere smaakmaker maken zonder conserveermiddel die wel lang houdbaar is!

Daarnaast is deze smaakmaker een gezonde smaakmaker. Tomaten bevatten namelijk veel gezonde stoffen zoals lycopeen, vitamine C, Kalium en Magnesium. Doordat je de tomaat in geconcentreerde vorm eet, krijg je extra veel gezonde stoffen binnen. Omdat tomatenketchup heel gezond is, is het zonde om er geraffineerde suiker in te doen. In dit recept heb ik gekozen voor honing als tegenhanger van het zuur.

Ingrediënten

Bereiding

Snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaadjes. Snijd ze vervolgens in blokjes. Snipper de ui en rasp de wortel. Verwarm de olijfolie en fruit hierin de ui. Voeg vervolgens de specerijen kaneel, korianderzaad, cayennepeper en paprikapoeder toe en verwarm het geheel totdat het lekker gaat geuren. Voeg dan de in stukken gesneden rijpe trostomaten, Tromp & Rueb appelazijn en geraspte wortel toe en laat dit een half uur in de pan sudderen. Voeg een ½ theelepel Keltisch zeezout en peper toe.

Pureer vervolgens het geheel en giet het door een zeef. Pureer vervolgens nogmaals het deel wat niet door de zeef is gegaan en giet dit vervolgens terug. Verwarm het geheel vervolgens totdat het de gewenste dikte van ketchup heeft. Roer als laatste de honing erdoor heen.

Giet de ketchup kokendheet in schone uitgekookte flesjes of potjes. Schroef de deksels meteen stevig dicht en zet de flesjes of potjes onderste boven weg. Als het is afgekoeld (ongeveer een halve dag) kunnen ze worden omgedraaid. Zo kan de ketchup langer worden bewaard. Zet de ketchup twee tot drie weken weg op een donkere en koele plaats, dan smaakt de ketchup nog lekkerder!

Eet smakelijk!