Gestoofde prei
Het kan moeilijk zijn om een maaltijd te maken op basis van gestoofde prei en daarom wordt het vaak met andere groente gecombineerd, zoals bijvoorbeeld in een hartige taart. Bij dit recept heb je echter geen andere groente nodig en is puur op basis van prei. De prei wordt in dit recept samengevoegd met meerdere smaken zoals tijm, knoflook, kippen- of groentebouillon en Tromp & Rueb kruidenazijn verrijkt met honing. Afgemaakt met peper en zout naar smaak zet je een prima maaltijd op tafel voor 4 personen.
Ingrediënten
- 2 st prei, het wit in ringen van 3cm gesneden en gewassen
- 1 el olie
- 1 el boter
- 1 st takje tijm
- 1 st laurierblad
- 1 st knoflook teentje gepeld en gekneusd
- 100 ml kippen of groentebouillon
- 1 el Tromp & Rueb kruidenazijn verrijkt met honing
- Zout & peper naar smaak
Bereiding:
Knip een stukje bakpapier uit op maat van een bakpan. Verhit de olie in de pan op hoog vuur en bak de preiringen aan een zijde aan tot ze donkerbruin gekleurd zijn. Zet het vuur laag en voeg de boter, de knoflook en de tijm toe en breng op smaak met zout en peper. Als de boter niet meer bruist voeg dan de azijn en 3/4 van de bouillon toe en dek af met het bakpapier. Stoof 20-25 minuten, giet extra bouillon bij indien het vocht teveel inkookt. De prei is gaar als deze geheel zacht is en het vocht tot een dikke jus is ingekookt. Serveer de prei met de gekarameliseerde zijde naar boven en de jus overgoten.