fbpx

Krista Boots

Gezond eten: een kwestie van variatie en balans

Veel van de recepten op de website van Tromp & Rueb zijn van de hand van Krista Boots. Zij is natuurvoedingskundige. De gerechten in haar recepten zijn niet alleen heel smakelijk, maar ook heel gezond. Krista: “Eten moet om te beginnen natuurlijk wel lekker zijn. Juist azijn is belangrijk voor de smaak. Niet alleen voor het ‘zuur’, maar het versterkt ook de andere smaken. Hierdoor ontstaat een natuurlijk evenwicht tussen zoet, zuur, zout en bitter. Balans is in de voeding een belangrijk uitgangspunt.”

Gezond eten

Het draait bij de recepten van Krista om variatie en balans. Krista: “Neem suiker. In Nederland is de jaarlijkse inname van suiker gemiddeld 44 kg. Dat is 122 gram suiker per dag, te veel dus. En dan maakt het ook nog uit waaruit die suiker precies bestaat. Gebruiken we geraffineerde suiker, zeg maar het suikerklontje in de thee of koffie, dan zijn alle belangrijke vezels, mineralen, enzymen en vitaminen eruit. Die suiker geeft wel energie, maar draagt niet bij aan een gezond lichaam, eerder het tegenovergestelde. Moet iets zoet, kies dan bijvoorbeeld voor honing. Hetzelfde is te zeggen over zout. Ook hiervan krijgen we teveel binnen en er zijn alternatieven voor. Ik gebruik hiervoor zeewier, net als natuurazijn een natuurlijke smaakmaker. Margarine? Nee, dan kies ik voor roomboter, in margarine zitten verzadigde vetten. Bakken in olijfolie? Ik gebruik dan liever een milde olijfolie, niet de extra vierge variant.”

Calorieën

Als natuurvoedingskundige schenkt Krista weinig of geen aandacht aan de calorieën in het voedsel. Zij gaat ervan uit dat bij gezonde voeding er een natuurlijk evenwicht ontstaat tussen de inname van calorieën en het verbruik ervan. Je kunt dus eigenlijk niet teveel eten. Dat moet veel mensen als muziek in de oren klinken, maar er is wel een ‘maar’. En dat is: gezond eten. Wat dat is, weten we uit de Schijf van Vijf. Die is samengesteld op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Toch ligt het weer net iets genuanceerder.

Variatie

Krista brengt de nodige variatie in haar voeding door te werken met de voedingspiramide. In principe hetzelfde als de Schijf van Vijf, maar iets meer uitgesplitst. In de piramide zijn 12 lagen opgenomen met verschillende productgroepen. Hierdoor is er ook aandacht voor bijvoorbeeld de gezonde werking van knollen, linzen en peulvruchten. Maar gezonde voeding is meer dan alleen een keuze voor de goede producten.

In balans

Kies voor onbewerkte gewassen en vruchten, dus zonder chemische bestrijdingsmiddelen. En ook belangrijk: kies voor de producten van het seizoen, dus altijd vers. Vaak uit eigen tuin. Ze vindt het inspirerend om het hele proces te volgen, van zaaien tot oogsten en de bereiding.

Natuurlijk en vers dus, en daarom passen de natuurazijnen van Tromp & Rueb zo goed in de voedingsadviezen van Krista. “Neem vis”, zegt Krista, “dat is gezond en daar past natuurazijn prima bij. Het versterkt de smaak van de vis. Het vult aan en is niet overheersend. Alles is in balans, precies zoals vis moet smaken.” Azijn past ook goed bij allerlei wintergewassen. De combinatie met bleekselderij en diverse kolen voor stamppot. Worteltjes inmaken met de speciale inmaakazijn van Tromp & Rueb is ook een goed voorbeeld. Smaak en voedingsstoffen blijven door het inmaakproces en het gebruik van de inmaakazijn behouden.

Verbinden

Een woord dat telkens terugkomt is ‘verbinden’. Natuurazijn verbindt smaken, is een natuurlijke aanvulling op het product zonder de oorspronkelijke smaak te verdringen. Azijn is een verbinder, in veel keukens een vergeten smaakmaker.

Met azijn kun je experimenteren in de keuken. Je doet het niet gauw fout, volgens Krista. Zelf maakt ze een aardbeienazijn die ze gebruikt bij een salade. Krista: “Dat is een heerlijke combinatie. Momen­teel experimenteer ik met Japans eten en natuurazijn. Bij de sushi gebruik ik bijvoorbeeld de kruiden­azijn, heerlijk!”.

Recepten

Krista experimenteert veel. Wat smakelijk en gezond is, schrijft ze op in recepten die onder meer zijn terug te vinden op de website van Tromp & Rueb. Haar inspiratie krijgt ze uit de ontmoeting met mensen. “Als ik bijvoorbeeld een kookworkshop geef, krijg ik zelf weer tips van cursisten. Ik sta daar voor open. En als er ongezonde ingrediënten In zitten, dan vervang ik die voor gezonde. Zo geef ik er toch altijd een eigen draai aan. Verder lees ik natuurlijk heel veel en als ik ergens uit eten ga, dan kijk ik met veel belangstelling naar de gerechten die ik eet.”

Krista: “Het geeft me een goed gevoel dat ik mijn kennis en ervaring op voedingsgebied kan delen via de recepten waarin ik altijd de natuurazijn van Tromp & Rueb verwerk. Ik zorg voor de nodige variatie en sluit aan op de groenten die op dat moment voorhanden zijn. Als de producten zelf verbouwd zijn of biologisch zijn, dan zijn zij niet alleen smakelijk maar bovendien heel gezond!”